previous arrow
next arrow
Slider

Het project bevindt zich in Wondelgem, voorheen bekend om zijn buitenverblijven en lusthoven met voornamelijk landelijk karakter.
Eind 19e eeuw getransformeerd naar arbeidersgemeente door de uitbreiding van de haven en industrie.
Concept | Pluk
(de; m; meervoud: plukken)
• de oogst plukken: (snij)bloemen, groenten, fruit, noten, etc.
• vormen van groepen: vormgeving; cultuur, natuur, (sneukel)bos, gaard, etc.
De bijzondere architectuur (waarbij de nieuwe woning zicht nestelt rondom én deels in de oude woning), oriëntatie, connectie binnen-buiten en bestaande groenvormen vormen de pijlers bij de analyse van het perceel. Wanneer de analyse wordt samengevoegd met het concept bekomen we de diverse ontwerpprincipes. Een fris en gevarieerd palet van kruidachtigen, vaste planten & (sier)heesters zorgt voor verbinding. Rondom de woning gaan we ‘intensief’ aan de slag, gaandeweg de tuin wordt dit losgelaten: cultuur vs. natuur. De randen worden verzacht door het gebruik van horizontale gelaagdheid. Een spel van bomen brengt extra dimensie. Qua materialisatie sluiten we ons zo veel als mogelijk aan bij de beide entiteiten van de woning.

ontwerp: Bloesem tuinarchitecten
beelden: grondplan, visualisatie inkom, visualisatie zitplek aan schuur, visualisatie serre en vijver
architectuur & ontwerp: Studio Haan, foto’s: Luc Roymans

Schuiven naar boven